Control question
Q1. What is energy? What different kinds of energy can you 
name?
Answer: Energy is the potential to do some work. If there is work done on a system, this work done is stored as potential energy of the system. If the system in motion, it should have kinetic energy. Sun energy , water enegy, wind energy, energy of fossils an energy from food are the different kinds of energy.
Q2. What can you do with energy?
Answer: Energy is used for change. If things don't have energy, they cannot 
ever change. That's a very general question though, because everything that has 
mass has energy (according to Einstein's e = mc2). 
Q3. Is kinetic energy an energy source?
Answer: No. kinetic energy is a type of energy. An energy source is like 
fossil fuels, solar energy, wind, and more. 
Q4. What is the relationship between different forms of 
energy?
Answer: All forms of energy follow law of conservation of energy. The total 
quantum of energy in this universe will always remain constant. Energy can be 
transferred from one place to another.
Q5. What is “enthalpy”? Why enthalpy is a extensive 
quantity?
Answer: Enthalpy refers to the heat energy exchange that occurs during 
chemical reactions. A simple calorimeter can be used to measure a change in 
enthalpy. Enthalpy is an extensive quantity because an extensive quantity 
depends on the size of the molecule or the number of moles (how much of the 
molecule you have). Therefore think of a handful of gunpower vs. a storage room 
full of gunpower. Which reaction will have more enthalpy change? Yes, the room 
full of gunpower because there is more gunpowder in the reaction. This is an 
example of why enthalpy is an extensive quantity. Hope you understand 
now.
Q6. What is the difference between enthalpy change and molar 
enthalpy?
Answer: Enthalpy change is for a specific quantity of reagent (eg. in 
grams). Molar enthalpy change is for the number of moles in the balanced 
equation.
Q7. What is an exothermic reaction? Is the change in enthalpy positive 
or negative?
Answer: In this process bond breaking always requires energy while bond 
making always release energy. The balance between these two processes result in 
two types of reactions exothermic and endothermic reaction. When the energy 
released by bond forming is greater than the energy consumed by bond breaking 
there is a net release of chemical energy. This type of reaction is called 
exothermic reaction+ it is a chemical reaction that releases energy in the form 
of light or heat.
Q8. What is an endothermic reaction? Is the change in enthalpy positive 
or negative?
Answer: An endothermic reaction is a chemical reaction in which energy 
(heat, light, etc.) is absorbed instead of being released as it is in a 
exothermic reaction. It may also be called a hypothermic 
reaction.
Q9. What is the difference between heat and 
temperature?
Answer: 1. Heat is the energy transferred from one material to another. 
Temperature is the average kinetic energy of it's particles. 
2. Heat can change the state of particles; for example, if the 
substance is ice and you add heat, it would melt the ice to water. Temperature 
does not do this. 3. Heat is the transfer of energy from particles of a warmer 
object to the particles of a cooler object. This is not what temperature is. 4. 
Heat is energy while temperature is not. 5. Heat is measured in Joules; 
temperature is measured in degrees Celsius or Fahrenheit. 6. temperature 
actually measures how much heat there is.
Q10. Define an exothermic 
reaction and an endothermic 
reaction. Give an example of each.
Answer: Endothermic 
reaction: sunlight + 6CO2 (g) + H2O (l) = 
C6H12O6 (aq) + 6O2 (g) which is the 
equation for photosynthesis.
An exothermic reaction is a reaction that releases heat. An exampleof 
this is the burning of methane, CH4 + 2O2 → CO2 
+ 2H2O.